Взимат проби от асфалта на фаталната отсечка край Своге

35

Временно се ограничава движението по път II-16 София – Мездра в двете посоки в района на вчерашния тежък пътен инцидент, съобщи агенция „Пътна инфраструктура“.

Причина е взимането на проби от асфалтовата настилка.
Обходният маршрут за автомобили е Мездра – Своге – Искрец – Костинброд – София.

Преди два месеца лаборатория на АПИ тествала настилката на пътя-убиец край Своге. Оказало се, че коефициентите за плътност и сцепление били в пъти под допустимите, но никой не си направил труда да вземе мерки, пише днес по темата frognews.

Институтът за пътна безопасност преди дни предупреди, че пътят е ремонтиран некачествено.

Причина за тестовете в региона били множеството катастрофи. По тази причина били изпратени експерти, които да проверят дали асфалтът е наред. Според източниците ни той наподобявал този, който се полага на детски площадки. Не е изключено това да е причинило настоящата трагедия. Не е ясно дали изобщо ще се търси отговорност за бездействието на ведомството на АПИ.

По ирония на съдбата в края на миналата седмица от Института за пътна безопасност алармираха за това, че същият този път е в окаяно състояние, независимо, че е нова настилката, пише още frognews .

Ето какво обясниха от ИПБ: Става въпрос за път II-16, който минава през Искърското дефиле и е дълъг малко над 81 километра. От ИПБ напомнят, че освен за хората в района, този път е много важна алтернатива за движение между София и Видин, когато Е-79 е в ремонт или поради други причини по направлението А-2, I-1 не може да се преминава (направлението София-Ботевград-Мездра-Враца).

В Министерския съвет в момента тече заседание във връзка с инцидента. Утре е ден на траур в памет на жертвите.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама