Летящи таксита ще бъдат пуснати на пазара през 2020-та година (Снимки/Видео)

62

Фантастичната идеята за летящи коли съществува отдавна, но сега някои големи компании инвестират сериозни средства за превръщането и в реалност.

Компании като Boeing, Airbus и Uber имат сериозно да осъществят идеята небето, като наскоро се включи и НАСА, за да намери начин, как да се управлява всичкия очакван въздушен трафик, пише „Монитор“.

Uber разкри плановете за летяща таксиметрова услуга, която нарича Uber Elevate на 97 страници, още миналата година. Компанията ще използва самолети с вертикално излитане и кацане (VTOL), за да промени изцяло начина, по който хората се придвижват в градовете, заедно с нарастващият брой авиокомпании, които работят по подобни проекти.

Това включва проекта CityAirbus на Airbus, който ще стартира пробно през следващата година с полети на осемнадесет роторния Volocopter, който направи първия си безпилотен полет над Дубай през септември, както и наскоро предствения Autonomous Passenger Drone, който ще премине летателни тестове в Европа.

Не ясно, кой от тези проекти ще се осъществи, но е сигурно, че небето ще стане много по-оживено. Тук се включва НАСА. Според CNBC, Uber е сключил споразумение с космическата агенция за разработването на системи за управление на безпилотния трафик.

НАСА вече работи по подобна система за безпилотни самолети, която изпробва миналата година. Основната идея е, коридори във въздушното пространство да бъдат разделени за конкретни безпилотни приложения. Така ще има коридор във въздуха за бавните, любителски видео дронове на ниска височина, а над него може да има коридор за високоскоростни безпилотни дронове за превоз на пътници и доставки, където ще работят и летящите таксита на Uber.

След като наскоро обяви плановете си да започнат проби на услугата за летящи таксита в Дубай и Далас през 2020 г., Uber вече добави и Лос Анджелис в този списък. Посредством услугата UberAir, пътниците ще може да извикат летящо такси с натискане на бутон и ще пътуват по определени маршрути между градските станции, наречени Skyports.