Държава с различно измерване на часа и свой календар празнува Новата 2010-та година

206

Тя си има свой собствен календар, с 13 месеца в годината.

На 11-ти септември в Етиопия празнуват своята Нова година и ако при нас е 2017 година, при тях вече настъпи – 2010. Няма грешка – точно 2010 година е в момента в Етиопия, пише „Vesti.bg“.

Етиопският календар е приблизително седем години и три месеца зад Григорианския календар.

Етиопците измерват часовете по различен начин и това обърква чужденците. Тази страна е изпълнена с живи и цветни фестивали. Най-големият е Тимкат – православен християнски празник на Богоявление, който почита кръщението на Исус Христос в река Йордан.

Етиопската религия е старозаветно Християнство, запазило огромна част от първообразната религията на цар Соломон.

Етиопия е една от първите Християнски цивилизации. Християнството не е дошло от Европа, както из другите краища на Африка и Америка и Азия, а направо от Палестина през Египет.

В списъка на паметниците на цивилизацията от световно значение са единадесетте църкви в Лалибела от 12 век. Те не са строени. Те са изрязани във вулканичната скала надолу и навътре терена. Тези църкви на Лалибела всъщност са скулптури, а не архитектура.

На Етиопия трябва да благодарим за ароматната радост от сутрешната глътка кафе. Казват, че местен козар забелязал предпочитанието на стадото му към един определен вид храст. Той също опитал плодовете му и тялото му се изпълнило с енергия. Така кафето тръгнало по света.

Има теория, че от Етиопия тръгват корените на цялото човечество.
През 1974 г. Доналд Йохансон и Тим Д. Уайт откриват Люси – 3,2 милиона годишен скелет на хоминид, най-древното намерено човекоподобно.

Има и други, нови открития, които обръщат представите на света за нашия произход и история. В Афарския регион на Етиопия, през 2015 г. археолози откриват останки от представител на нов вид австралопитеци. Откритото в Етиопия налага да се погледне по нов начин на еволюционната теория.

Етиопската древна писменост на Геез е една от най-старите азбуки, които все още се използват в света.