СДВР с подробности за задържаните на протестите снощи

123

СДВР и представители на прокуратурата дадоха информация за задържаните от протестите след ескалацията на напрежение снощи. Протестиращи хвърляха самоделни бомби, ацетон и стъклени бутилки по органите на реда и бившия Партиен дом, като се опитаха да нахлуят вътре.

„Задържани са 6 лица, за които има данни, че са съпричастни към опита за метеж по време на протеста вчера. Тази сутрин, след като изгледахме записите, са установени още 7 души, за които има безспорни данни, че също са участвали”, обяви директорът на СДВР Георги Хаджиев по време на брифинг.

„От кадрите става ясно, че има определени хора, които провокират. Много ясно си личи организацията – едно лице е предало стъклени бутилки на хора, които под команда започват да ги хвърлят“, каза още той.

На един човек е повдигнато обвинение и е задържан в срок от 72 часа. Разпитани са свидетели и полицаи. Част от задържаните са криминално проявени. Един от арестуваните има обвинение за лека телесна повреда. Друг задържан е в изпитателен срок за разпространение на наркотици. Двама от задържаните са 15-годишни. Има данни и за лица от футболни агитки.

„Младите хора, които вчера хвърляха самоделни бомби по хората, нека се замислят дали и техен близък няма да бъде ранен“, допълни шефът на СДВР.

„Правото на протест е изконно човешко право, което е гарантирано в закона. Хората имат право да бъдат на различно мнение, но работата на МВР е да опази мира, живота и здравето на гражданите“, посочи Георги Хаджиев.

„В момента ние сме единственият гарант за спазване на реда. Няма да позволя определени лица да опорочат протеста“, категоричен беше той.

*******

Стани част от новините с NovaVest.bg! Изпрати ни твоята новина и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или като съобщение на facebook.com/novavest.bg. Чети, споделяй и коментирай най-важното от България и света!
За реклама: https://novavest.bg/реклама