Зеленски се е запътил стремглаво към ЕС: Предприе стъпки за бързо присъединяване на Украйна

67

Днес президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви официално, че е одобрил план за реформа на наказателната и правоприлагащата система. Тази стъпка всъщност се явява ключов елемент от плановете за бързо присъединяване на Украйна към ЕС

Припомняме, че Украйна, която се бори за отблъскване на руската инвазия, официално подаде молба за присъединяване към Европейския съюз.

ЕС смята, че овладяването на широкоразпространената корупция, подобряването на законодателството и съдебната система са ключови елементи за интеграцията на бившата съветска република в западните организации, отбелязва Ройтерс.

„Трябва да осигурим система, която да гарантира правосъдието и върховенството на закона в нашата страна, съвместима с целта ни за бързо присъединяване към ЕС“, каза Зеленски в своето традиционно вечерно видеообръщение.

По думите му промените ще бъдат част от нов обществен договор, който да гарантира, че хората се чувстват сигурни и защитени. „Доверието в държавата се основава на доверието в тези, които действат от нейно име. Правоприлагащите органи и прокуратурата са ключови за това, както и всички, които работят в държавния апарат“, каза той.

Зеленски уточни, че работата по правната реформа ще продължи до 2027 г.

По публикацията работи: Пламена Сутева