Борел: Войната може да спре незабавно, ако спрем с военната помощ за Украйна, но тогава какъв би бил краят?

447
Снимка:Twitter/ @JosepBorrellF

Според върховния представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел, войната може да свърши много бързо, в случай, че Западът спре с предоставянето на военна помощ за Украйна, но тогава краят би бил с една окупирана страна, обърната в марионетна държава

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел се застъпи за продължаване на подкрепата на Запада за Украйна, тъй като според него без нея Киев ще трябва да се предаде до няколко дни.

„Трябва да продължим да помагаме на Украйна“, подчерта той, в интервю за телевизионния канал Sexta.

„Знам как незабавно да прекратя войната: спирам да предоставям военна помощ на Украйна и Украйна трябва да се предаде в рамките на няколко дни. И това е, войната свърши. Но как свърши войната? С победена, окупирана страна, обърната в марионетна държава като Беларус, лишена от своите свободи. Така ли искаме да сложим край на войната?“, каза ръководителят на дипломацията на ЕС, цитиран от „Труд“.

В същото време Борел твърди, че ЕС „не е воюваща страна“ в конфликта, тъй като „не се намесва пряко“.

„Тези, които казват: „Искам мир и най-добрият начин да го постигнем е европейците да спрат да помагат на Украйна“, честно казано, не знам в какъв свят живеят“, добави още Борел.

По публикацията работи: Пламена Сутева