Американските власти ще разследват Джо Байдън за взимане на подкуп

159

До инициирането на разследване срещу американският президент се стига след като председателят на Комисията за набюдение и отчетност в Конгреса на САЩ – Джеймс Комер е получил данни от ФБР и правосъдното министерство, които той определя като „невероятно ценни разкрития“.

От Републиканската партия съобщиха вчера, че предвиждат да започне разследване срещу президента Джо Байдън във връзка с предполагаемо вземане на подкупи по времето, когато е бил вицепрезидент при управлението на Барак Обама (2009-2017).

Председателят на Комисията за наблюдение и отчетност в Камарата на представителите в американския Конгрес Джеймс Комер, както и Чарлз Грейсли, член на бюджетната комисия, анонсираха за решението, след като от ФБР и правосъдното министерство са информирали, че разполагат с такива данни, макар все още те да не са оповестени публично.

Двамата законотворци са обяснили, че са получили „невероятно ценни разкрития“ от ФБР и Министерството на правосъдието, които разполагат с документ, в който е описана въпросната престъпна схема между тогавашния вицепрезидент и чуждестранин гражданин, в резултат на което са били дадени пари в замяна на взимането на определени политически решения.

Според писмото на Комер и Грейсли, което са изпратили до главния прокурор, документът съдържа „достатъчно информация, с която да се установи с прецизност съдържанието на текста“.

Двамата конгресмени обещават, че разследването ще бъде „независимо и обективно“ по повод на тези твърдения, като помолиха от ФБР да им сътрудничат в изясняването на обстоятелствата с предоставянето на всички документи по казуса.

По публикацията работи: Венета Николова