Звезда напълно погълна планета с размерите на Юпитер

107
Снимка: Pixabay

Явлението е наблюдавано за първи път в историята от учени. Беше видяна звезда в процес на пълно поглъщане на планета, предадоха световните агенции. Погълнат е газов гигант, който е с размерите на Юпитер или по-голям

Планетата е погълната от звездата си, която е увеличавала размерите си в продължение на векове и накрая е станала толкова голяма, че се е стигнало до уникалното явление.

Мрачна представа за това какво ще се случи със Земята, когато Слънцето се превърне в червен гигант и изяде четирите вътрешни планети. „Ако е някаква утеха, това ще се случи след около пет милиарда години“, казва съавторът на изследването Морган Маклауд от Центъра по астрофизика „Харвард-Смитсониън“ в САЩ, съобщава БТА.

Това галактическо пиршество се е случило преди 10 000 – 15 000 години близо до съзвездието Орел, когато звездата е била на около десет милиарда години.

Преди също е имало признаци, че други звезди са поглъщали планети, но според изследването сега за първи път е наблюдаван самият процес.

Изследователят Кишалей Дъ от Масачузетския технологичен институт забелязва експлозия от светлина през 2020 г., докато преглежда кадри от небето, направени от обсерваторията „Паломар“ на Калифорнийския технологичен институт.

Необходими са допълнителни наблюдения и обработка на данните, за да се разплете загадката.

По публикацията работи: Пламена Сутева