5.8 C
София

Внимавайте: Маслините могат да провокират повишаване на кръвното налягане

Не пропускайте

Редакция Нова Вест
Редакция Нова Вест
Изпращайте ни вашите сигнали и снимки по всяко време на novavest.bg@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/novavest.bg/

Маслините са любими на много хора. Те притежават уникален вкус и аромат, който е страхотна добавка към много ястия. Освен това маслините влизат в състава на популярната средиземноморска диета, която в последно време много експерти наричат меню за дълголетие. Маслините несъмнено имат много полезни свойства, но също така си имат и своите негативи

Оказва се, че някои хора трябва да внимават малко повече с тяхната консумация.

Нека първо видим какви вещества се съдържат в маслините, които всъщност се определят като плод, а не като зеленчук. Състав на 100 г маслини:

  • калоричност – 116 ккал;
  • мазнини – 10,9 г;
  • наситени мазнини – 2,28 г;
  • натрий – 735 г;
  • въглехидрати – 6,04 г;
  • захар – 0 г;
  • съединителна тъкан – 1,6 г;
  • белтъчини – 0,84 г.

Полезните свойства на маслините:

Маслините са считани за плод, който защитава от ранно стареене, помага за подобряване на когнитивните функции и мозъчната функция, съобщава Здравето. Освен това маслините са отлична профилактика на възрастовите болести и старческото слабоумие. Те понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Този продукт е сред най-полезните за сърдечносъдовата система. Минералите в маслините предпазват сърцето и съдовете от претоварване, повишават хемоглобина. Освен това те защитават организма от увреждане със свободни радикали, позволяват запазване на кожата гладка и красива. Не на последно място, в маслините има желязо, необходимо за създаване и изработка на еритроцити, които доставят кислород по цялото тяло.

И все пак кой не трябва да консумира маслини?

Тъй като те попадат на трапезата ни вече в консервиран вид, в тях се съдържа много натрий. Затова се смята, че могат да провокират повишаване на кръвното налягане и да навредят на бъбреците. В 5-6 маслини среден размер има 230-250 г натрий. Желателно е от тях да се откажат и страдащите от цистит и гастрит с повишена киселинност.

Освен това маслините могат да предизвикат алергия заради остатъците от сода каустик и железен глюконат. И не на последно място, маслините провокират повишено отделяне на жлъчен сок, затова не трябва да се консумират в период на обостряне на жлъчно-каменна болест, при холецистит, панкреатит и при камъни в бъбреците.

По публикацията работи: Пламена Сутева

- Реклама -spot_img

За какво стига кредит до 5000 лв.

Личното ни възприемане на стойността на парите е нещо много специфично. Според средата, в която се намираме, според условията, в които живеем, една и...

ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА вече и във Видин

Днес се проведе пресконференция на Гражданския съвет на ГРАЖДАНСКО ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА за област Видин. Събитието бе част от националната обиколка на движението,...

Съвети от Руал Травел при планиране на перфектната екскурзия до Япония

Планирането на екскурзия до Япония може да бъде вълнуващо, но и предизвикателно. За да се насладите на всичко, което тази уникална държава предлага, трябва...

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

0
С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции за създаване на перфектно място, което да ви носи...

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури, като продажба, наследяване или кредитиране. В България, обаче, за...
- Реклама -

Последни новини