Ново изследване потвърди невероятен факт за викингите

61
Снимка: Pixabay

Според проведено изследване от Исландския университет, се оказва, че не Христофор Колумб, а викингите са били първите посетители на Америка, и то цели 500 години преди него. Анализиран е дървен материал

Изследване потвърди, че викингите са били в Америка 500 години преди Христофор Колумб, съобщи „Дейли мейл“, позовавайки се на научно изследване на Исландския университет.

Археолози са анализирали дървен материал от пет различни места в Западна Гренландия, които са били населявани в периода между 1000 и 1400 г. Резултатите показват, че някои от пробите са от видове, внесени от Америка и Европа. Бучинишът и източният северноамерикански бор например не се срещат в Северна Европа по време на второто хилядолетие.

Според някои „саги“, разпространявани от викингските общества, първият европеец, стъпил на американския континент, е Лийф Ериксон. Именно той би трябвало да е донесъл дървен материал.

Източният северноамерикански бор се среща край река Макензи, Нова Скотия, и в Нова Англия. Бучинишът расте близо до Квебек, Ню Брънсуик, остров Принц Едуард, Онтарио и Нова Скотия.

Името „викинги“ идва от старонордически и означава „пиратско плаване“. Първото викингско плаване, записано в хрониките на англо-саксите, е от около 787 г.

Според учените откритията за пренесен дървен материал показват, че жителите на Северна Европа са имали достатъчно добри кораби, за да достигнат до източното крайбрежие на Северна Америка няколко века преди Колумб.

По публикацията работи: Пламена Сутева