Котката ви не отвръща на вниманието и обичта ви? Как да промените това нейно поведение

52

Чувствате ли, че мъркащия домашен любимец не отвръща на обичта ви? Това се случва дори на дългогодишни родители на котки, особено ако притежавате независима котка със специфичен характер. Възможно е обаче, да постигнете положителен напредък.

Котките със сигурност не са откровени комуникатори като кучетата, но имат силно развиточувство за интуиция. Така че, ако имате чувството, че котето ви не е щастливо от вас, все пак има какво да направите, за да обърнете нещата. Може би правите нещо, което котката ви не харесва, например:

Не давате на котката си пространство:

За съжаление, някои мъркащи животни не обичат прекалено много вниманиеи не се радват на прегръдки, независимо как подхождате към тях. Следователно вие досаждате на котката, ако я обсебвате прекалено много. Те също така се чувстват претоварени и се нуждаят от безопасно пространство, като например гардероб или под леглото, където да се оттеглят, предава “dogsandcats.“

Наказвате котката за нежелано поведение:

Да, също като хората, котките са отмъстителни и са способни да бъдат злопаментни. Ако накажете котката, тя се чувства ощетена и може да ви одраска или ухапе.

Оставяте я дълго време сама:

Въпреки че котенцата имат репутацията на самотници, те все пак са социални същества и жадуват за човешка компания. Наистина можете да ги оставите сами за по-продължителни часове, но ако останат сами твърде дълго, това може да ги подтикне към избухливост.

 Третирате я като малко дете:

Костюмите за Хелоуин може да са забавни за вас, но дразнят котката ви, ако се опитате да я облечете. Дрехите са неудобни и ограничават движенията, което кара котките да ви действат. Общо взето всички човешки дейности, които бихте правили с малко дете може да не са подходящи за повтаряне с котка.

Ароматът ви е не и допада:

Котките имат изострено обоняние и могат да намразят някои аромати като парфюми или дори миризмата на животни. Така че, ако носите парфюм, който ги дразни, или се мотаете около друга котка, домашният любимец ви изведнъж ще ви намрази.

Ето и някои признаци, по които може да разберете, че нещо не е наред и тя не е много дружелюбно настроена към вас:

  • Отстъпва, когато се приближите

Котка, която напуска стаята, когато влезете, и избягва контакт с очи, се опитва да ви каже, че не се интересува от вас или че е недоволна от вас.

  • Крие се от вас

Може да забележите, че котката ви се крие под дивана или в гардероба, когато сте наблизо. Възможно е да го прави, за да ви направи невъзможно да я намерите, защото не е щастлива от присъствието ви.

  • Дружелюбна е към всички останали, освен към вас

Ако котката ви е най-сладкото и миловидно космато кълбо за гостите и другите членове на семейството, но отказва да се занимава с вас, значи тя си има нещо против вас.

  • Съска срещу вас

Да ви съскат е ужасяващо, а котката, която съска, е разстроена. Това е сигурен сигнал, че има вероятност да ви нападне, защото се чувства застрашена или като цяло е недоволна

  • Взира се във вас

Погледът не винаги е толкова невинен. Гледането е предупредителен знак за възбуда и за това, че реагира на нещо, което сте направили. Ако го докосвате, наказвате или успокоявате, това ще го разтревожи още повече.

  • Не използва тоалетната си

Вашето коте знае, че мразите, когато то върши работата си на друго място, извън тоалетната. И, то ще направи нещо умишлено, за да ви разстрои, дори ако е обучено.

  • Котката ви обръща гръб

Обръщането по гръб не е покана на котката да я погалите, а знак, че се чувства неудобно и трябва да спазвате дистанция. Ако понечите да я погалите може да усетите готовите нокти, които ще ви нападнат.

Пристъпвайте бавно към желаната промяна. Котката може да ви намрази за това, че внасяте заплаха в нейния малък свят. Затова запознавайте котката си с непознати хора и други животни постепенно, без да я карате да се чувства изоставена. Това важи и за промените в диетата, посрещането на новородено или преместването в друг дом. Давайте ѝ малки лакомства – наградите и вкусните лакомства са начин да примамите котката си от скривалищата и отличен начин да възстановите доверието, докато се сближавате с котето си. Може да използвате интерактивна игра – котетата обичат преследването, дори когато изглежда, че обичат уединението. Мъркащият спътник ще ви възприеме като свой приятел, ако отделяте достатъчно време и играете с него.

Разчитайте нейния език на тялото – не забравяйте, че трябва да се държите като котка, за да разберете котката. Затова четете езика на тялото ѝ, за да не се окажете на нейна страна, когато е в лошо настроение. Следете движенията на опашката, ушите и погледа. Така много лесно може да се ориентирате кога котката ви иска да бъде оставена сама и кога иска да я погалите