Александър Вучич: Американците правят отделен блок в Европа, който ще включи няколко страни

210
Кадър: Twitter/ @ladystrange1991

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че още през юни очаква големи промени в глобалната политика и че Украйна ще получи голяма подкрепа на европейския път с възможност за прием в Европейския съюз преждевременно. В интервю за телевизията Вучич подчерта, че „иска да се надява“, че промените ще бъдат позитивни.

Според него това ще промени и динамиката на отношенията на Сърбия и Брюксел, съобщи сръбската телевизия Пинк.

„Мисля, че още през юни може да се случи, защото Украйна няма да победи лесно във военен смисъл, това е почти невъзможно, очаквам, че ще получи голяма подкрепа на европейския път. Мисля, че ще бъдат взети решения за спешно начало на преговорите и спешен прием в ЕС. В следващите месеци ще се променя динамиката на нашите отношения с Европа“, каза сръбският президент. Той отбеляза, че за Сърбия съществуват ограничаващи фактори, като санкциите срещу Русия, както и Косово.

„Американците правят един блок в Европа, отделен блок, който ще включва Полша, прибалтийските страни и Украйна. Ще имате страни, които са по-големи от Франция по брой на населението. Ако прибавите и Румъния, тогава този квинтет или секстет се превръща в най-могъщия в Европа и е под директното влияние на Америка“, подчерта Вучич и прогнозира, че в цяла Европа ще се стигне до промени на политическата карта.

Според него вече се вижда промяната в отношението на ЕС към Китай по употребата на американски термини, като „стратегически съперник“ от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

По публикацията работи: Велислава Велева