Заради инцидента със „Северен поток“: Москва обмисля свой ход

175

Не е изключено Русия да поиска обезщетение след случилите се взривове в Балтийско море, засегнали газопроводите „Северен поток“ 1 и 2. Това коментира ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в министерството на външните работи на Русия. Според Москва експлозиите през септември са акт на „международен тероризъм“

Москва може да поиска обезщетение за щетите, причинени от експлозиите на газопроводите „Северен поток“ 1 и 2, съобщи РИА Новости, цитирана от Ройтерс.

Тръбопроводите, които свързват Русия и Германия и минават по дъното на Балтийско море, бяха засегнати от необясними към момента експлозии миналия септември, като Москва определи тези действия като акт на „международен тероризъм“.

„Не изключваме на по-късен етап да бъде повдигнат въпросът за обезщетението в резултат на експлозията на газопроводите „Северен поток“, каза в интервю за руската медия ръководителят на отдела по икономическо сътрудничество в руското външно министерство Дмитрий Биричевски.

Той добави, че западните страни се противопоставят на подготвената от Русия проекторезолюция на Съвета за сигурност на ООН, призоваваща за независимо международно разследване на взривовете на „Северен поток“, предава БТА.

„Въпреки това възнамеряваме да продължим да настояваме за всеобхватно и прозрачно международно разследване със задължителното участие на руски представители“, каза Биричевски.

По публикацията работи: Пламена Сутева