Нови данни за произхода на Covid-19 разбуниха духовете: Замесен е още един вид животни

228
Кадър: Youtube/ Crechetalo TV

Международен екип от вирусолози оповести, че е открил генетични данни от пазар в Ухан, Китай, свързващи коронавируса с продаваните там енотовидни кучета. Някои от пробите са съдържали и генетичен материал от други животни и от хора.

Откритието подкрепя твърдението, че най-тежката пандемия от един век може да е била предизвикана от заразено животно, което е било продадено чрез незаконна търговия, пише електронното издание „Ню Йорк таймс“.

Генетичните данни са извлечени от натривки, взети от пазара за търговия на едро с морски дарове Хуанан в Ухан и околностите му, започвайки от януари 2020 г., малко след като китайските власти го затварят заради подозрения, че е свързан с огнище на нов вирус. По това време животните вече са изнесени, но изследователите взимат секрети от стени, подове, метални клетки и колички, често използвани за транспортирането на клетките. В проби, които се оказват положителни за коронавируса, международният изследователски екип открива генетичен материал, принадлежащ на животни, в това число и голямо количество, което съответства на енотовидното куче, казват трима учени, участвали в анализа.

Смесването на генетичен материал от вируса и животното не доказва, че самото енотовидно куче е било заразено, а дори и да е било, остава неясно дали животното е разпространило вируса сред хората. Възможно е друго животно да им е предало вируса или някой, заразен с него, да го е предал на енотовидното куче.

Анализът обаче установи, че енотовидните кучета – пухкави животни от семейство Кучеви, за които е известно, че могат да предават коронавируса, са отложили генетични следи на същото място, където е оставен генетичен материал от вируса, обясняват тримата учени. Според тях това доказателство съответства на сценарий, при който вирусът се е разпространил сред хората от диво животно.

По публикацията работи: Велислава Велева