Спадът на акциите на една ключова американска банка разтърси финансовите пазари

54
Снимка: Pixabay.com

Акциите на Silicon Valley Bank (SVB), ключов кредитор за стартиращи технологични компании, се сринаха вчера, след като инвеститорите се опитаха да изтеглят депозитите си.

Спадът дойде, след като банката обяви продажба на акции за 1,75 милиарда долара (£1,5 милиарда), за да помогне за укрепване на финансите си.

Акциите на банките паднаха по света – четирите най-големи американски банки, включително JP Morgan и Wells Fargo, загубиха повече от 50 милиарда долара пазарна стойност.

Един специалист по управление на рисков капитал каза пред Би Би Си, че събитията от деня са „диви“ и „брутални“.

Днес акциите на азиатските банки също се търгуват надолу.

Акциите на SVB отбелязаха най-големия си еднодневен спад в историята, тъй като се сринаха с повече от 60% и загубиха още 20% в търговията след работно време.

Банката стартира продажбата на акции, след като загуби около 1,8 милиарда долара, когато разтовари порт-фолиото си от активи, главно от американски държавни облигации.

Но по-притеснителното за банката е, че някои стартиращи фирми, които имат депозирани пари, са били посъветвани да изтеглят своите средства.

Хана Челковски, основател на Blank Ventures – фонд, който инвестира във финансови технологии – каза, че ситуацията е „дива“. Тя съветва компании от нейното порт-фолио да теглят средства.

„Лудост е как просто се срива по този начин… Интересното е, че това е най-приятелската банка за стартиращи фирми и подкрепяше стартиращите фирми толкова много през Covid. Сега VC казват на компаниите от портфейла си да изтеглят средствата си от нея“, каза тя.

„Брутално е“, добавя Челковски.

Решаващ кредитор за бизнеси в ранен стадий, SVB е банков партньор за почти половината от американските технологични и здравни компании, подкрепяни от предприятия, които се листнаха на фондовите пазари миналата година.

На по-широкия пазар имаше опасения относно стойността на облигациите, държани от банките, тъй като нарастващите лихвени проценти направиха тези облигации по-малко ценни.

Централните банки по света – включително Федералният резерв на САЩ и Банката на Англия – рязко увеличиха лихвените проценти, докато се опитват да ограничат инфлацията.

Банките са склонни да държат големи портфейли от облигации и в резултат на това са на значителни потенциални загуби. Спадът в стойността на облигациите, държани от банките, не е непременно проблем, освен ако те не са принудени да ги продадат.

Но ако като Silicon Valley Bank кредиторите трябва да продадат облигациите, които държат, на загуба, това може да окаже влияние върху техните печалби.

„Банките са жертви на повишаването на лихвените проценти“, каза Рей Уанг, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Силиконовата долина консултантска компания Constellation Research.

„Никой в ​​Silicon Valley Bank и на много места не е смятал, че тези увеличения на лихвените проценти ще продължат толкова дълго. И мисля, че това наистина се случи. Заложиха погрешно“, добави той.

Превод и редакция: Венета Николова