Ноктите ни могат да сигнализират за наличие на заболяване: Ето за какво да следим

56

Ноктите могат да дадат достоверен сигнал за здравословното ни състояние. Има определени белези, за които е добре да следим, за да се ориентираме. Според експерт има някои промени в структурата, дебелината и формата на ноктите, които могат да предупреждават за зааболявания

Според дерматовенеролога Наталия Жовтан, здравият нокът трябва да е розов. Бели ивици или точки се появяват поради наранявания или след инфекциозни заболявания. Остатъчна кафява ивица се появява по ноктите при пациенти в напреднала възраст с тежка чернодробна цироза, сърдечно-съдова и бъбречна недостатъчност, пише сайтът Здравето.

„Липсващите или малките нокти могат да бъдат вродена патология или резултат от съпътстваща склеродермия, патология на нервната система“, подчертава дерматологът.

Чупливите и тънки нокти се дължат на генетична предразположеност и дефицит на сяра, витамини А и В, биотин и калций.

Вдлъбнатината на плочките под формата на лъжица показва желязодефицитна анемия, инфекциозни и ендокринни заболявания, отбеляза Жовтан, като добави, че ноктите със заоблена форма и с повишена изпъкналост се наблюдават при хора с белодробни заболявания, както и със сърдечно-съдова недостатъчност.

Синдромът на „жълтите нокти“ възниква при гъбични заболявания или химически увреждания, заключава специалистът.

По публикацията работи: Пламена Сутева