Този плод може да помогне при ускорения процес на стареене, заради консумация на алкохол

55
Снимка: Pixabay

Някои от вас вече може би са наясно с това, че консумацията на алкохол ускорява процеса на стареенето на организма. Това в така заради оксидативния стрес, на който са подложени клетките на тялото, при приема на алкохол. Учени обаче, твърдят, че има един плод, който може да ни помогне в такава ситуация и забавя стареенето в резултат от пиенето на алкохол

Консумацията на алкохол насърчава стареенето. Това се дължи на оксидативния стрес, на който са подложени клетките на тялото. Експериментите на изследователите потвърждават способността на един плод да забавя този процес, намалявайки оксидативния стрес дори при хората, които пият алкохол.

Това е плодът, който забавя стареенето в резултат от пиенето на алкохол:

Ябълките изобилстват от фенолни съединения. Тези вещества са специални флавоноиди, които нормализират регулирането на клетъчната активност и защитават клетките на тялото от свободните радикали, причиняващи оксидативен стрес, пише actualno.com.

Според проучване, публикувано в списанието BMC Complementary and Alternative Medicine, ябълките от сорта Аннурка (Annurka), популярни в Южна Италия, могат да забавят стареенето. Това се дължи на особено високата концентрация на фенолни съединения в тях. Мощното им действие против стареене и антиоксидантна защита е тествано в три експеримента. По-специално, учените установяват, че ябълковите полифеноли значително удължават средната продължителност на живота на плодовите мушици и също така запазват способността за движение дори на най-старите насекоми. „Ябълковите полифеноли всъщност променят нивата на много биохимикали, които са маркери за свързано с възрастта влошаване и наближаваща смърт“, заключава публикацията.

Според учените хората, които отказват алкохола и цигарите, и преминават към диета с високо съдържание на флавоноиди като ябълката, може да очакват да живеят по-дълго активен живот без отрицателните ефекти, свързани със стареенето. „Флавоноидите, съдържащи се в много растителни храни, включително в ябълките, помагат на тялото да функционира по-ефективно – тези съединения го предпазват от вредното въздействие на различни токсини и стресори. Те са мощни антиоксиданти – ловци на свободните радикали, които увреждат целостта на клетките. А те от своя страна допринасят за възпаление, ранно стареене, податливост към сърдечни заболявания и онкологични заболявания“, споделят учените. Други ползи за здравето от ябълките: Осигуряват изобилие от витамини и минерали – една ябълка на ден може да осигури до 14 процента от препоръчителната дневна доза витамин С, 6 процента калий и 5 процента от изключително важния витамин К.

Насърчават загубата на тегло – този ефект се осигурява от високото съдържание на фибри и вода. Намаляват концентрацията на холестерол – разтворимите фибри в ябълките ефективно почистват кръвоносните съдове от него. Намаляват кръвното налягане – това се дължи на съдържащия се в тях полифенол епикатехин. Подобряват състоянието на червата – освен разтворими фибри, ябълките съдържат пектин, който действа като пребиотик. Той храни полезните чревни бактерии. Това също е от значение за забавяне на стареенето.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева