Евродепутатът Елена Йончева: Какво следва? Да изпратим на Украйна ядрено оръжие ли?

114

Българският евродепутат Елена Йончева направи изказване в ЕП, свързано с войната в Украйна и военната помощ, която се предоставя на страната. По нейни думи войната между Русия и Украйна може да се превърне в огромна европейска катастрофа. Йончева заяви, че чрез предоставяне на военна помощ, не се приближаваме до мир, а до ескалация на напрежението. Според нея изходът е преговори за мир.

„Днес войната в Украйна заплашва да се превърне в огромна европейска катастрофа. Милиони се страхуват от разширяването на конфликта. Убеждението, че предоставянето на все повече тежко оръжие, танкове ще доведе до края на военните действия се разминава с реалността. Ние не само не се приближихме до мира, но ескалацията изглежда неизбежна.“ Това коментира евродепутатът Елена Йончева в пленарната зала на Европейския парламент (ЕП). Това се случи по време на дискусия преди срещата на върха ЕС-Украйна, в присъствието на еврокомисаря Йоханес Хан.

„И коя е следващата стъпка? Какво ще изпратим утре? Изтребители, военни, може би ядрено оръжие? Украйна е изправена срещу сила, която разполага и с огромен ядрен потенциал. Нима очакваме подобна битка да завърши с победа на Украйна на бойното поле? Да, превръщането на конфликта в перманентен може да дестабилизира Русия, но това ще обрече украинския народ на една дълга, самоунищожителна война. И ще изгори Европа.“

„Европейският съюз има нужда от печеливша стратегия за спиране на войната. Думата, която не чуваме от Брюксел е преговори. Преговори! За да може Украйна да постигне мирно споразумение, което в максимална степен да защити живота на нейните граждани“, каза тя.