Започват да ваксинират птици: Планира се ваксинация на над 2 милиона

90

В Еквадор има обявена извънредна ситуация за здравето на животните още в края на месец ноември. Ето защо се планира ваксинацията на повече от 2 милиона птици там. Страната съобщи още през месец януари за заразено с птичи грип 9-годишно момиче, което вероятно се е случило при пряк контакт с домашни птици

Еквадор планира да ваксинира повече от два милиона птици срещу птичи грип, за да контролира епидемията в андската нация, каза министърът на земеделието в сряда, предаде Ройтерс.

Южноамериканската нация обяви извънредна ситуация за здравето на животните в края на ноември поради първите инфекции във ферма в централната провинция Котопакси, а в момента има огнища в три други провинции.

Процесът на ваксиниране на домашните птици ще започне през следващите два месеца и Еквадор ще внесе четири милиона дози чрез мексиканско-еквадорско партньорство, каза министърът на земеделието и животновъдството Бернардо Мансано на пресконференция.

Около 1,2 милиона птици са били заразени с вируса и са били умъртвени в четирите провинции на страната, според официални данни.

„Ваксината заедно с мерките за биосигурност и контрол ще помогнат за предотвратяване на разпространението на болестта в страната“, каза Манзано, както и за ограничаване на смъртността при птиците във фермите.

Еквадор съобщи през януари за първия си случай на предаване на птичи грип от хора на 9-годишно момиче, което вероятно е било заразено при пряк контакт с домашни птици, носители на вируса, в провинция Боливар.

Ваксинацията не предотвратява инфекцията в други ферми в рисковите зони, но намалява смъртността при птиците, каза Патрисио Алмейда, директор на Агенцията за регулиране и фитосанитарен и зоосанитарен контрол (Agrocalidad).

„Ваксината е биологично безопасна и не представлява риск за хората“, каза Алмейда пред журналисти. „Намалява смъртността от 80% на 40%.“

Еквадор произвежда 263 милиона пилета, което представлява 495 000 тона месо и 4,6 милиарда яйца.

Превод и редакция: Пламена Сутева