Почина най-възрастният човек на Земята: Ето на какво посветила живота си столетницата (СНИМКИ)

1989
Колаж: "Нова Вест"

Почина французойката Люсил Рандън, по-известна като сестра Андре. Тя е прекарала по-голямата част от живота си, посветена на религията и вършейки добрини. През Втората световна война гледала деца. Столетницата напусна този свят на 118-годишна възраст. 

Френската монахиня сестра Андре, най-възрастният известен човек в света, почина във вторник на 118-годишна възраст в южния град Тулон, пише Си Ен Ен.

Кметът на града Юбер Фалко съобщи новината за нейната смърт в Twitter, като написа, че „с огромна тъга и емоция научих тази вечер за смъртта на най-стария човек в света #SisterAndré“.

Говорителят на монахинята Дейвид Тавела каза, че тя е починала във вторник в 2 часа сутринта местно време и е живяла близо до Тулон. „Има голяма тъга, но тя искаше това да се случи, желанието й беше да се присъедини към любимия си брат. За нея това е свобода“, каза Тавела.

Родена като Люсил Рандън на 11 февруари 1904 г., сестра Андре посвещава по-голямата част от живота си на религиозна служба, според изявление, публикувано от Гинес през април 2022 г.

Преди да стане католическа монахиня, тя се грижи за деца по време на Втората световна война и след това прекарва 28 години в грижи за сираци и възрастни хора в болница.

 Тя беше и най-старата монахиня, живяла някога, според Гинес.

Когато навърши 118 години през 2022 г., монахинята получи ръкописна бележка за рождения ден от френския президент Еманюел Макрон – 18-ият френски президент в живота й. Освен това е имало 10 различни папи, председателстващи Католическата църква от нейното раждане.

Тя стана най-възрастната в света след смъртта на Кейн Танака, японка, която по-рано беше призната за най-възрастния човек в света, която почина на 119-годишна възраст на 19 април.

Титлата на най-възрастния регистриран човек също принадлежи на французойка. Родена на 21 февруари 1875 г., животът на Жан Луиз Калман продължава 122 години и 164 дни, според изявлението на Световните рекорди на Гинес.

Превод и редакция: Пламена Сутева