От Moderna определиха стряскаща цена за една доза от ваксината

91

Moderna Inc. заяви, че обмисля ценообразуване на своята ваксина срещу Covid-19 в диапазона от 110 до 130 долара за доза в САЩ, когато премине от държавно договаряне към търговско разпространение на ваксините. Диапазонът е подобен на този, който Pfizer Inc. каза през октомври, че обмисля ваксината срещу Covid-19, разработена от BioNTech SE.

„Мисля, че този тип ценообразуване е в съответствие със стойността“, осигурена от ваксината, каза главният изпълнителен директор на Moderna Стефан Бансел в интервю в понеделник в кулоарите на JP Morgan Healthcare Conference в Сан Франциско.

Очакваната цена за търговските застрахователи ще бъде значително по-висока от цената на доза в договорите за доставка на Moderna с федералното правителство. Актуализираните бустерни ваксини на Moderna струват около $26 на доза във федерален договор за доставка, подписан през юли 2022 г. Оригиналната ваксина струва около $15 до $16 на доза в по-ранни договори за доставка, пишат от The wall street journal.

Към днешна дата федералното правителство е закупило всички дози ваксини срещу Covid-19 и ги е предоставило безплатно на потребителите. Американски служители казаха, че след изчерпване на доставките, осигурени по федерални договори, компаниите трябва да преминат към стандартна търговска дистрибуция. Moderna води дискусии с болнични системи, аптеки и мениджъри на аптеки, за да организира разпространението на своята ваксина преди потенциална есенна бустер кампания, каза г-н Бансел. Всички бустерни ваксини, разпространени през есента, може да бъдат актуализирани, за да съответстват на циркулиращите варианти на коронавируса, каза г-н Бансел. Дори при по-високи цени на доза се очаква продажбите на ваксината срещу Covid-19 на Moderna да намалеят. Компанията Кеймбридж, Масачузетс, заяви в понеделник, че очаква минимални продажби на ваксина срещу Covid-19 от около 5 милиарда долара за 2023 г., с потенциал за повече. За цялата 2022 г. той регистрира около 18,4 милиарда долара продажби на ваксини срещу Covid-19.

Компанията увеличава фокуса си върху потенциални нови продукти извън ваксината Covid-19, като ваксина срещу респираторен синцитиален вирус или RSV. Moderna очаква скоро да докладва резултати от голямо проучване за своята RSV ваксина, каза г-н Бансел.

По публикацията работи: Велислава Велева