БАБХ отговори на отправени към нея обвинения за упражнен натиск върху бизнеса

84
Колаж: Редакция "Нова вест"

В последните дни се разрази обществен спор между собственичка на бизнес в България и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Мария Кайзер – собственик на фирма „УКО България“ обвини агенцията за упражнен натиск, както върху нея, така върху съпруга й и техни служители.

Припомняме на читателите на медия „Нова вест“, че тази частна фирма дари повече от 90 000 луковици на лалета за озеленяването на Община Габрово.

Публикуваме отговорът на БАБХ на отправените обвинения за натиск без редакторска намеса:

„Във връзка с направените внушения в национален ефир от собственичката на фирма „УКО България“ Мария Кайзер за упражнен натиск върху нея, съпруга й и техни служители от БАБХ, Ви информираме, че:

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), като контролен орган, винаги се е придържала към принципите на прозрачност и откритост в работата си с бизнеса и спрямо обществеността.

БАБХ е компетентен орган по отношение на законосъобразното събиране, транспортиране, съхранение и обработка на отработени масла и мазнини, като последните представляват трета категория странични животински продукти.

Категорично БАБХ, като държавна институция, не е упражнила натиск върху бизнес оператора. Собственичката на „УКО България“ Мария Кайзер твърди пред медиите, в национален ефир, че работят от 11 години. След извършена справка в регистъра на БАБХ, който е публично достъпен на сайта на Агенцията, регистрацията на фирмата датира от 09.08.2021 година.

По отношение на обвиненията, отправени също в ефир, към директора на ОДБХ – София-град, напомняме, че междуличностни конфликти и такива между конкурентни бизнес оператори се решават по съдебен ред.

БАБХ не е информирана официално нито е потърсена за съдействие от органите на реда по представената в последните часове ситуация с пожара в предприятието на „УКО България“.

В случай, че разследващите органи потърсят съдействие от БАБХ, незабавно ще бъде оказано такова.“