Урсула фон дер Лайен: Европа и нейната сигурност са изправени под заплаха

1482
Кадър: Twitter/ @vonderleyen

На пресконференция Фон дер Лайен посочи, че заплахата от Москва обаче не е единствената, пред която е изправена Европа. Тя предупреди за предполагаемите опити на Китай „да прекрои международния ред в своя полза“ и настоя, че Европейският съюз и НАТО трябва да реагират на подобни действия.

По нейните думи, сигурността на Европа e изправена пред предизвикателства и е „под заплаха“, като подчерта, че Русия представлява „най-непосредствената“ заплаха за стария континент. Тя също така настоя, че ЕС ще продължи да санкционира страни, които подкрепят военно Русия като Иран и Беларус.

„Европейският съюз ще наложи нови санкции на Беларус с оглед на продължаващо оказване на натиск върху Русия да прекрати войната си в Украйна и ще разшири мерките към онези страни“, които подкрепят Москва, посочи тя, цитирана от БНР.

„Ние ще продължим да оказваме натиск върху Кремъл толкова дълго, колкото е необходимо. С режим на жестоки санкции ние ще разширим тези санкции към онези, които военно подкрепят войната на Русия като Беларус или Иран“, категорична бе Фон дер Лайен.

По публикацията работи: Велислава Велева