Няколко рецепти с билки, които да използвате при поява на цистит

85

Циститът е заболяване, което мъчи много хора по света, най-вече жените. Той представлява възпаление на пикочния мехур, а причинител в най-честите случаи са бактерии. В тази статия се предлагат няколко рецепти, които можете да приложите при поява на неприятната инфекция, като те не бива да се приемат като пълен заместител на лекарствени продукти. При първа поява на симптоми, най-добре се свържете със своя лекар.

Циститът е възпаление на пикочния мехур, обикновено причинено от бактериална инфекция. Други причини може да са гъбички, протозои или дразнещи химикали. Циститът е често срещан вид инфекция на уринарния тракт, пише zdrave.to.

Той включва бъбреците, два пикочопровода (уретери), пикочен мехур и уретра (пикочна тръба). В зависимост от продължителността и честотата на заболяването циститът се определя като остър или хроничен.

Рецепти:

1. Залейте 2 супени лъжици пшеница с 2 чаши гореща вода, сложете на котлона и оставете да ври 5-8 мин., като през цялото време леко разбърквате. След това оставете да престои 5 минути. През първия ден изпивайте по 1 супена лъжица на час от отварата. На втория ден по 3 супени лъжици всеки час. На третия ден приемайте по половин чаша на час. Продължете лечението по този начин до седмия ден включително.

2. Залейте 1 чаша измити пшенични зърна с 3 литра гореща вода в голям буркан, увийте в кърпа и оставете за 1 ден. В качеството на лечебно средство приемайте бялата пяна, появила се най-отгоре в буркана, тя изкарва пясъка и камъните. Можете да пиете от тази течност колкото си искате и по всяко време. Когато настойката свърши, можете да използвате същата пшеница, като отново я залеете с гореща вода за 1 ден.

3. Лечение с магданоз. При лечение с тази рецепта болките преминават след няколко дни, но жените специално трябва да се лекуват с нея 2-3 месеца за закрепване на ефекта. Смесете 1 супена лъжица ситно нарязан магданоз с 2 съцветия невен и две съцветия от билката змийско мляко. Залейте с чаша гореща вода и оставете на бавен огън за 10 минути. Приемайте по 1/3 чаша, 3 пъти на ден, преди ядене.

4. Лечение с копър – особено ефективни са семената на растението при цистит. Настойка от копър се приготвя по следния начин: смелете в кафемелачката сушени семена от копър и залейте с гореща вода в съотношение 1 супена лъжица смлени семена на 1 чаша вода.

Сместа се излива в термос и престоява 2-3 часа. Приемат се по 100 мл, 1-2 пъти на ден, в зависимост от тежестта на болестта. Отварата от копър се приготвя по сходен начин – 1 супена лъжица смлени семена от копър се заливат с 200 мл гореща вода, след което сместа ври 10-15 минути на водна баня. След това се прецежда през плътна марля.

Приема се по половин чаша, 4-5 пъти на ден. Курсът на лечение с отвара от копър е 7-10 дни. Имайте предвид, че копърът е противопоказен за хипотоници, хора с болен жлъчен мехур и алергия към него.

По публикацията работи: Пламена Сутева