Какво е „кафяв шум“ и може ли да ви помогне да заспите? (ВИДЕО)

155

„Кафяв шум“. Някои от Вас може би са чували за него, а други пък не. Той представлява шум с по-ниска честота, които се оказва от помощ за спиране на потока на мисли преди сън. Той може наистина да се окаже полезен в случай, че имате проблем със заспиването.

„Кафявият шум“ може да спадне към съветите за по-добър сън. Той е с по-ниска честота. Някои хора със Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) го използват. Те слушат „кафяв шум“, който им помага да спрат големия поток от мисли преди сън.

„Кафявият шум е специфичен тип звук, който съдържа много ниски честоти при голяма сила на звука и минимални високочестотни звуци“, казва д-р Линдзи Браунинг, автор на Navigating Sleeplessness и експерт по съня в troublesleeping.co.uk. „В природата естествен пример за това би бил звукът на океанските вълни, удрящи се в брега, или тихият рев от вътрешността на самолет.“

Според д-р Браунинг, кафявият шум също има способността да минимизира външните шумови стимули в нашия мозък. „Когато спим, част от нашия мозък също е наясно с външната среда и реагира на звуци“, продължава д-р Браунинг. „Ако някой живее в град, където има много външен шум, като трафик или сирени, което може да накара хората да се събудят от сън, или за кратко да нарушат качеството на съня, за да се събудят напълно и да се борят да заспят отново, кафявият шум може да помогне за маскирането на тези външни шумове.

Превод и редакция: Пламена Сутева