Прием на витамин D за децата – ето поради кои причини той е толкова важен и как да им го набавяме

36
Витамин D е свързан с по-здрава имунна система, по-здрави кости, по-малък шанс за преждевременно раждане и може би дори с профилактика на заболявания при децата. Приемът му помага за по-здрава имунна система, по-здрави кости, по-малък шанс за преждевременно раждане и може би дори с профилактика на заболявания при децата.

Слънчевият витамин е другото име на витамин D. Той е специален вид витамин, защото за разлика от други витамини не се съдържа в повечето храни. Произвежда от човешкото тяло в отговор на излагане на слънце, като има два вида витамин D: витамин D2, намиращ се в храни на растителна основа, и витамин D3, намиращ се в храни, произведени от животни, пишат от NDTV.com.

Бебета, които са само кърмени и не получават ежедневна добавка на витамин D, както и по-големи деца, които не консумират достатъчно храни, богати на витамина като мляко, сирене, кисело мляко и портокалов сок, може да имат ниски нива от него.

Може да е предизвикателство да определите дали детето ви получава достатъчно витамин D. За повечето хора, които ценят слънцезащитата повече от излагането на слънце, получаването на достатъчно витамин D от слънцето винаги е било трудно. Защо обаче той е толкова важен за децата? Той е допрунася за по-здрава имунна система, по-здрави кости, по-малък шанс за преждевременно раждане и може би дори с превенция на заболявания. Ето някои от многото ползи, които витамин D има върху здравето на децата:

  1. Повишава имунитета – В тялото витаминът функционира подобно на хормон, за да контролира клетъчната активност, да подпомага развитието на имунитета и да насърчава устойчивостта към болести. В допълнение, проучванията показват, че витамин D предлага защита срещу респираторни и грипни вируси.
  2. Предотвратява някои заболявания – помага за предотвратяване на рак на простатата, рак и сърдечни заболявания. Въпреки това, няма достатъчно доказателства, за да се направи твърдението. Изследванията обаче показват, че децата със сериозни заболявания имат ниски нива на витамин D в тялото си.
  3. Укрепва костите – Изследванията показват, че децата със сериозни заболявания имат ниски нива на витамин D в тялото си. Как да добавите повече от него към менюто на вашето дете? За съжаление, той не присъства естествено в много храни. Съдържа се в една порция сьомга в сравнение с по-малко от половината в подобна порция консервирана риба тон. Въпреки, че децата ще трябва да ядат приблизително 10 яйца дневно, за да задоволят нуждите си, яйцата съдържат умерено количество витамин D (в жълтъка). Той присъства естествено в гъбите, а някои са третирани с ултравиолетови лъчи, за да се повиши нивото на витамина.

По публикацията работи: Велислава Велева