Адвокат: Присъдите на лица, извършили насилие над животни, се броят на пръстите на двете ми ръце

54

Адвокат Мариета Караджова коментира наказанията за лицата, извършвали насилие над животни, на фона на случая с кучето Мечо, което бе доведено до безпомощно състояние от примамил го с храна мъж. По нейни думи присъдите на лица, извършили насилие над животни, се броят на пръстите на двете й ръце, като обикновено тези наказания са само глоби. 

„До момента присъдите на лица, извършили насилие над животни, се броят на пръстите на двете ми ръце и обикновено те са глоби“, заяви пред БНР адв. Мариета Караджова. Тя е автор на жалба до вътрешния министър и главния прокурор, провокирана от случая с кучето Мечо, което беше жестоко изтезавано от Захари Шулев. Петиция пък настоява за ефективна присъда на насилника, както и поставя въпроса изобщо за насилието над животни.

Адв. Караджова подчерта, че съдебната система просто спазва закона такъв, какъвто е. Именно заради това са необходими спешни мерки – една от които е малка промяна на Наказателния кодекс, така че глобата в тези случаи да отпадне като евентуално наказание, отбеляза тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Случаят с Мечо предизвика голям обществен отзвук, след като миналата седмица беше разпространено видео, на което се вижда как 37-годишният мъж примамва кучето, а след това го пребива почти до смърт. Последваха протести пред дома на насилника и Шесто районно управление, където Шулев беше задържан.

„Случаят не е единственият от този род престъпления. Огромна част от животните, които достигнат до защитниците на животни и до организациите, които се занимават с бездомни животни, всъщност са пострадали от насилие. Проблемът е много масов и се налага МВР да започне да обръща много сериозно внимание на този тип престъпления. Те могат много бързо да ескалират в насилие над хора“, коментира адв. Караджова.

По думите й изключително много хора са се подписали в подкрепа на исканията:

„Вече имаме около 2000 подписа. Ще ни трябва време, за да ги обработим. Тепърва ще получавам подписите от хората, които изявиха желание като доброволци да събират в по-голям мащаб. Не съм получила и подписите от 3-те ветеринарни клиники, където също целодневно ходят хора и се подписват. Нашето желание с тази подписка е да събудим интереса на министъра на вътрешните работи и главния прокурор и да отправим към тях покана за разговор. Ние не се само изискваме от тях, а като юристи сме готови да окажем съдействие в каквато насока е нужно, за да се предизвика законодателна промяна, която е много необходима, и да проверим дали е необходима и промяна на подзаконовите нормативни актове, които уреждат правомощията на МВР в такива случаи, дали можем да помогнем да заработи и зоополиция“.

Налагането на глоби при престъпления, наказуеми до 3 години лишаване от свобода, не са адекватни наказания, категорична е тя. По думите й в тези случаи насилникът плаща глобата и продължава да прави същото.

Според адвоката най-сериозният проблем е, че като общество не сме особено отговорни, нямаме навика да се интересуваме какво се случва около нас и да се намесваме в такъв вид престъпления. Тя подчерта обаче, че дори при подаване на сигнал, полицията не реагира адекватно. Масово се подценяват сигналите, подчерта Караджова.

По публикацията работи: Пламена Сутева