Откриха останки на древен вид костенурка от епохата на динозаврите (СНИМКИ)

97

Древен вид костенурка, чиито останки са открити в Испания, е най-голямата морска костенурка, откривана някога в Европа. Тя е наречена наречена Leviathanochelys aenigmatica, е била дълга до 3,74 м. Тя е живяла някъде между 72,1 и 83,6 милиона години, приблизително по същото време като динозаври като Велосираптор.

Костенурката вероятно е имала диета, подобна на тази на другите морски костенурки, като например морски гъби, водорасли и риба, обяснява изследователят.

Не е ясно защо точно тези костенурки са станали толкова големи, но Мартин Зандер  от Университета в Бон, Германия, предполага, че гигантските мъжки костенурки може да са имали по-добър репродуктивен успех. „Вероятно гигантските костенурки са се разпространявали по целия свят, както днес кожестите костенурки“, разказва Зандер.

 

Фрагменти от вкаменелостта са открити за първи път от турист през 2016 г. в Кол де Нарго, село в област Каталуния. Останките са изкопани и събрани от служителите на местното правителство и музея. През 2021 г. Анхел Лужан от Автономния университет на Барселона и колегите му провеждат още разкопки в района и откриват, че вкаменелостта всъщност принадлежи на нов вид костенурка. По време на тези разкопки екипът осъзнава, че тазът на костенурката с ширина 90 см има две костни издутини в предната си част, за разлика от всички други описани досега тазове на костенурки, пишат от nauka.offnews.

Лужан заявява, че очаква да има още много открития на древни гигантски костенурки в Европа. Той отбелязва, че в страни като Италия и Чехия има много фрагментарни останки от такива костенурки, но те не са толкова непокътнати, колкото откритата от екипа му костенурка.

Откритието подсказва и възможността за намиране на още гигантски костенурки в Северна Африка. Южна Европа и Северна Африка са имали обща фауна както морска така и сухоземна но по време на късната креда между 88 и 66 милиона години Поради това не би било изненадващо да открием нови видове гигантски морски костенурки в тези райони.

Костенурката е втората по големина морска костенурка, откривана някога, и най-голямата, откривана в Европа.

Най-голямата морска костенурка, откривана някога, Archelon, е намерена в Северна Америка и дължината на тялото ѝ се оценява на 4,6 метра.

По публикацията работи: Велислава Велева