Могат ли пържените храни да причинят инфаркт? Eто какви са митовете, свързани с тях

97

Мнозина отказват пържени храни, не само поради страх от наднормено тегло. Някои хора смятат, че пърженото може да предизвика инфаркт. Но дали това вярване има нещо общо с реалността? Експертите предполагат, че причината за развитието на сърдечно-съдови заболявания може да е в процеса на преработка на продуктите. Факт е, че при пържене трансмазнините се произвеждат от хидрогенирани растителни масла.

Проучване, публикувано в British Medical Journal , дава статистика. Учените са наблюдавали дълго време 41 000 възрастни испанци и са установили, че сърдечните им заболявания нямат нищо общо с диетата – по-специално с това колко пържена храна са яли доброволците. Но има и алтернативно изследване. Не толкова отдавна учените публикуваха проучване в списание Heart , според което яденето на пържени храни води до повишен риск от развитие на инфаркт или инсулт, пише Рамблер.

За да оценят риска от сърдечни заболявания, експертите комбинираха данни от 17 проучвания. Общо в тях участваха над 560 хиляди души. 36 727 са имали анамнеза за инфаркт или инсулт. В хода на работата експертите установиха, че при ядене на пържени храни рискът от инфаркт или инсулт се увеличава с 28%, рискът от коронарна болест на сърцето – с 22%, а вероятността от развитие на сърдечна недостатъчност се увеличава с 37%.

В допълнение, пърженето произвежда странични продукти, които участват във възпалителния отговор на тялото. Храни като пържено пиле или пържени картофи често са с високо съдържание на сол. Този фактор също може да повлияе на развитието на сърдечно-съдови заболявания при консумация на пържени храни.

По публикацията работи: Велислава Велева