Тренировките за жени са по-полезни сутрин сочи експерт

45

Проучването разглежда нивата на физическа активност, докато хората носят фитнес тракер. Хората бяха разделени на четири групи в зависимост от това кога са най-активни. Спортуващите сутрин, са имали по-малък риск от развитие на сърдечни проблеми. Това включва инфаркт, както и най-честата форма на стенокардия

Жените, които спортуват сутрин, могат да имат по-малък риск от сърдечни проблеми или инсулт. Проучване на повече от 85 000 души в Обединеното кралство разглежда нивата на физическата им активност, докато носят фитнес тракер за една седмица, пишат в dailymail.

Хората бяха разделени на четири групи, включително тези, които бяха най-активни рано сутринта, около 8 сутринта, и тези, които бяха най-активни в средата на сутринта около 10 сутринта.

Установено е, че хората, които правят упражнения сутрин или в средата на сутринта, имат по-малък риск от развитие на сърдечни проблеми, включително инфаркт, най-честата форма на стенокардия и коронарна болест на сърцето.

Тези, които тренирали сутринта, имали по-малка вероятност да получат инсулт.

Гали Албалак, който ръководи проучването от медицинския център на университета в Лайден в Холандия, каза: „Доказано е, че упражненията са полезни за здравето на сърцето и нашето проучване сега показва, че сутрешната активност изглежда е най-полезна.

„Констатациите са особено изразени при жените и се прилагат както за ранни птици, така и за нощни сови.“

Проучването, публикувано в European Journal of Preventive Cardiology, разглежда хора на възраст от 42 до 78 години, които никога не са имали сърдечно-съдови заболявания и са се включили в здравното проучване на UK Biobank.

След като времето им за упражнения беше записано, те бяха проследени в продължение на шест до осем години, през което време 2911 души развиха сърдечни проблеми и почти 800 получиха инсулт. Сравнявайки пиковите часове на активност за период от 24 часа, изследователите откриха, че най-активността между 8 сутринта и 11 сутринта е свързана с най-нисък риск както от сърдечни заболявания, така и от инсулт.

Групата от хора, които правят най-много упражнения първо, около 8 сутринта, са с 11% по-малко склонни да развият сърдечни проблеми в сравнение с тези, които са най-активни около обяд.

Хората, които спортуват най-много сутринта, са с 16% по-малко вероятно да имат сърдечни проблеми и 17% по-малко вероятно да получат инсулт, отколкото хората, които са били най-активни около обяд.

Резултатите са верни независимо от това дали хората като цяло са били по-скоро активни или доста неактивни и дали са се описвали като сутрешни или вечерни хора. Но когато резултатите бяха анализирани поотделно за мъже и жени, изследователите установиха, че жените изглежда имат значителна полза от упражненията сутрин, докато мъжете не.

Жените, които са били най-активни рано сутрин или късно сутрин, са имали риск от сърдечни проблеми, който е с повече от една пета по-нисък от тези, които са спортували най-много около обяд.

Г-жа Албалак каза: „Твърде рано е за официални съвети да се даде приоритет на сутрешните упражнения, тъй като това е доста нова област на изследване.

„Но се надяваме, че един ден можем да прецизираме настоящите препоръки, просто като добавим един ред – „когато тренирате, препоръчително е да го правите сутрин“.“

Д-р Реймънд Нурдам, старши автор на изследването от Медицинския център на университета в Лайден в Холандия, каза: „Няма съмнение, че упражненията са полезни, независимо от времето на деня, и това е най-важното послание.

„Но тези нови резултати показват, че получаването на най-голяма физическа активност сутрин може да бъде по-полезно.“

По публикацията работи: Силвана Димитрова