Скоро в страната навлиза нов синцитиален вирус: Ето кого най-вече ще засегне той

213

 

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус.

 

 

Очаква се до края на ноември случаите на респираторни инфекции да се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус Той ще засегне основно новородените и възрастните хора.

До края на месеца трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че щебъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариантго има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо. Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди Covid, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпямного мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен, съобщи пред БНР проф. Кантарджиев. Той допълни че може да очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди отпред Covid Вирусът който претърпя доста мутации стана несмъртоносен Това прави изненадите с някои негови мутации и фактът не че ваксините не действат но действат много по-слабо отколкото на силните вируси.
За силните, опасни микроорганизми има ваксини, при които поставени, човек е предпазен – така е с тетанус, дифтерия, детски паралич. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване“, поясни още проф. Тодор Кантарджиев.
Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40 – тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на „магарешката кашлица“ – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония е и много опасен. Професорът препоръча да започнем прием на витамин Д поне за 10 дни с оглед на предстоящите вирусни инфекции които навлизат със сезона за да се предпази лигавицата като е добре приемът на изкуствени витамини да е за около 20 дни. Приемът на плодове и зеленчуци е препоръчителен за да си набавим нужните антиоксиданти.
Проф. Кантарджиев припомни, че антибиотичното лечение се включва, когато вече са на лице бактериални усложнения каквато е пневмонията. При 10 – 15 на сто има вирусни инфекции. Има много малка вероятност човек да се разболее едновременно с Covid и с грип, но ако все пак това стане трябва да се лекуват едновременно като в първия етап се лекува носоглътката и се увеличават антиоксидантите.
По публикацията работи: Велислава Велева