Медведев: Русия може да върне смъртната присъда

70

Това посочи председателят на руския Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев, а като причина изтъкна „действията на украинските терористи“. Той заяви, че такива хора са били разстрелвани по време на Втората световна война.

„Русия може да върне смъртната присъда заради действията на украинските терористи и граждани на страната, които палят военни окръжия. Такива хора са били разстрелвани на място по време на Втората световна война“, това заяви заместник-председателят на руския Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев, съобщи базираната в Киев медия УНИАН.

„На територията на Руската федерация започнаха да действат жълто-сини (по цветовете на националния флаг на Украйна) терористи. Млади студенти, дошли от чужбина и току що станали пълнолетни, изведоха от строя няколко железопътни обекта в (столицата на южната автономна република Башкирия) град Уфа. И това бе направено, защото тези младежи не са били съгласни с политиката, провеждана от нашата страна. Ние им дадохме възможността да следват в Русия, а те ни „благодарят“ с терор и диверсии“, заяви бившият премиер в Москва.

По думите на възпитаника на Юридическия факултет на Ленинградския университет: Смъртните присъди може да бъдат върнати с промени в основния закон на страната, одобрени от Конституционния съд.

Последната смъртна присъда в Русия е изпълнена през 1996 г. През същата година първият президент на страната Борис Елцин подписа съответния документ и заради това Руската федерация стана член на Съвета на Европа (СЕ).

По публикацията работи: Пламена Сутева