Русия праща гигантски магнит с тегло около 200 тона за Франция

1148

Русия изпрати за Франция една от шестте „намотки с полоидно поле“. Магнитът е необходим за пускането на експерименталния термоядрен реактор ITER. 200-тонният магнит ще плава около 14 дни от Санкт Петербург до Марсилия

Русия изпрати на Франция една от шестте „намотки с полоидно поле“, които са необходими за пускането на експерименталния термоядрен реактор ITER. За това съобщава украинският информационен сайт НВ.

Международният термоядрен експериментален реактор (ITER) е най-големият в света проект за ядрен синтез, в който участват 35 държави.

Принципът на работа на реактора е да създаде плазмен поток от водородни изотопи, нагрети до температура от 150 милиона градуса по Целзий. Този поток трябва да се поддържа вътре в реактора ー токамак ー с помощта на магнитно поле, като впоследствие освобождава огромно количество енергия.

Изключително мощните магнитни намотки са отговорни за създаването на силно магнитно поле. Една от тях наскоро беше изпратена във Франция от руската корпорация „Росатом“.

Магнит с тегло около 200 тона ще плава около две седмици от Санкт Петербург до Марсилия. Самият токамак се намира в община Сен Пол Льо Дюранс в Югоизточна Франция.

По публикацията работи: Пламена Сутева