Горещата тема за еврото у нас: Проф. Гечев коментира доклада от БНБ и отговаря ли той на всички въпроси

79

БНБ предостави доклад с анализ относно еврото, заради горещата тема с Еврозоната и добре ли е за България да влезе в нея от 1 януари 2024 г. По думите на депутата от БСП проф. Румен Гечев обаче, този доклад не е ясно кой го е писал. Освен това не давал отговорите на поставените въпроси.

Докладът на БНБ не дава отговор на нашите въпроси. БНБ ни изпраща някакъв пасквил, който не е ясно кой го е писал, няма подпис, няма печат, не е ясно кои са тия експерти в БНБ. Не са дават отговори на въпросите, които сме поставили.

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от БСП проф. Румен Гечев по повод горещата тема за членството на България в Еврозоната.

„Сега искам да ви кажа неща, които произлизат индиректно от текстовете. Първо трябва да кажем, че има проблеми и рискове с управлението на валутния резерв на БНБ. Съгласно нормативните уредби на Европейската централна банка 500 млн. евро от нашия валутен резерв отиват директно под управлението на ЕЦБ, но това няма да бъдат евро, а ще бъде равностойността на 500 млн. евро, защото валутните резерви на ЕЦБ са в други конвиртируеми валути, а не в евро. Това ще рече, че ние трябва да предоставим долари и злато в размер на 500 млн. евро от резервите на БНБ. Вторият огромен риск, който ще срещне България, е изплащането на заеми, взети от други страни членки на ЕЦБ и Еврозоната. Ние имаме нисък дълг спрямо БВП и това означава, че ние ще изплащаме държавните дългове на други страни до 20% от сумите, а сумите са в размер на трилиони. Не се дава отговор и на въпроса за конкурентноспособността“, каза още той.

„Статиската в ЕС показва дивергенция, защото след влизането в Еврозоната цяла Южна Европа изостава от развитието на Северна Европа“, допълни той.