Изпитания за ученици от велинградски села – вървят километри пеша в пълен мрак

102

Деца от Велинградски села всяка сутрин стават около 05:30ч. и извървяват километри пеша за да стигнат до автобусна спирка От там те трябва да хващат училищен автобус който да ги отведе до училището им – „Алеко Константинов“ в гр. Велинград.

 

Учениците от велинградската гимназия по Икономика и туризъм са принудени да ходят всяка сутрин пеша и то в пълен мрак за да стигнат до автобусна спирка. За тях това е единствения начин към момента за да стигнат до училище. Родителите твърдят, че са записали децата си там след обещание за осигурен транспорт.

 

„Децата трябва да се придвижват в тъмното и да рискуват здравето си“ – коментира общественик от с. Цветино.

„4 километра от тук до Абланица. 06.00 часа тръгваме оттука, минус един-два градуса е. И надолу замръзваме“, казва Мехмед Мустафа, ученик от ПГИТ „Алеко Константинов“- Велинград пред екипа на бТВ.

На децата се налага да се придвижват в лоши климатични условия, а и с оглед на предстоящия сезон ситуацията, става още по неприятна. Те използват фенерчета за да се справят с тъмнината и да могат да се придвижат до училищния автобус в съседното село, който ще ги откара до училището им в гр. Велинград.

„До Абланица и до Цветино има прекрасен път, има отпуснати средства – тука е въпрос вече на организация. Ще следим темата и ще направим всичко възможно децата да се извозват“, казва Костадин Коев, кмет на община Велинград.

Парите за училищен превоз са осигурени от държавата, плащането е на километър, а училището трябва да организира търг и да договори с транспортната фирма пътуването до Цветино. Процедурата трябва да се финализирана на втори ноември.

Родители на потърпевшите ученици споделят, че техните деца са записани на училище там след обещания за осигурен транспорт. Директорът на ПГИТ „Алеко Константинов“ коментира, че те са подсигурили транспорт за децата пътуващи извън територията на Велинград.

 

 

По публикацията работи: Велислава Велева