Мика Зайкова изнесе тревожни данни за джоба на българина

377

Икономистът Мика Зайкова изнесе притеснителна данни за нивото на инфлацията в България за малката потребителска кошница и продуктите от първа необходимост. Според Зайкова инфлацията за тези продукти е между 40 и 50%

В регламента на ЕС се подчертава, че битовите потребители и микро и средния бизнес трябва да минат на регулирани цени и предвидимост. Това изисква приемане на специално законодателство. Най-важното е механизъм за разпределение на акумулираните средства, които се изземват от свръхпечалбите. Инфлацията за малката потребителска кошница и продуктите от първа необходимост е между 40 и 50%. Това каза в ефира на NovaNews икономистът Мика Зайкова.

Според нея политиците трябва да дадат определение за енергийна бедност. „Тогава ще се види какъв е обхватът на хората, които трябва да бъдат субсидирани и с компенсации. Няма механизъм за преразпределение на иззетите свръхпечалби. Нямаме необлагаем минимум, в джоба на хората с минималната заплата влиза само 530 лева. При издръжка 1270 лева и при повишаване на цените, как да се справи човек“, попита тя.

Васил Велев от АИКБ смята, че е спешно въвеждането на регламента за справяне с високите цени на електроенергията. „Трябва да се приемат местни решения за всяка страна от ЕС.Трябва да се удължат програмите за компенсиране на високите цени поне до 30.06.2023 г., да вземе мерки за събиране на свръхпечалбите във всички енергийни дружества. Трябва и да въведе мерки и стимули за намаляване на потреблението и ефективни енергоизточници“, коментира той. И допълни, че бизнесът подкрепя проекта за удължителен закон за бюджета.

По публикацията работи: Пламена Сутева