Свят

Байдън зададе въпрос относно Путин и ядрените оръжия

Президентът на Русия Владимир Путин заяви вчера по време на своя реч, че страната му не е заплашвала с използването на ядрено оръжие. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче, проявява скептицизъм към това твърдение на Путин. Затова той пита защо продължава да говори за такова оръжие, ако няма намерение да го използва във войната

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази скептицизъм относно изявленията на руския си колега Владимир Путин, че няма намерение да използва ядрено оръжие в Украйна, пише британският в. „Гардиън“.

Владимир Путин заяви в реч по-рано вчера, че Русия не е заплашвала да използва ядрени оръжия и само е отговорила на ядреното „изнудване“ от западните лидери, пише BG on AIR.

„Ако няма намерение, защо продължава да говори за това? Защо той говори за способността да използва тактическо ядрено оръжие?“, попита Байдън. „Той беше много опасен с начина, по който подходи към това“, смята американският президент.

„Ние не искаме да ставаме хегемони, само искаме да защитим ценностите си“, подчерта Путин, цитиран от френският в. „Паризиен“. Според него нашествието в Украйна е част от „тектоничната промяна на целия световен ред“.

МААЕ обяви вчера, че ще извърши независима проверка на руските твърдения, че Украйна подготвя „мръсна бомба“ (експлозивно устройство с радиоактивни материали – бел.ред.), съобщава френският в. „Монд“. САЩ ще ускорят доставката на десетки високоточни управляеми тактически ядрени оръжия в Европа на фона на ескалиращото напрежение с Москва, съобщава британският в. „Телеграф“. Зарядът на новите термоядрени бомби Б61-12 може да се променя, което позволява избиране на различна поразяваща сила.

Очаква се те да бъдат изпратени в базите на НАТО до седмици. Процесът на замяна на тактическите ядрени оръжия ще започне през декември. Предишните планове бяха това да се случи напролет, информира БТА.

Португалският в. „Журнал де нотисиаш“ отбелязва изявлението на китайския външен министър Ван И, който заяви, че Пекин е готов да задълбочи отношенията си с Русия „на всички равнища“ и „решително подкрепя“ Москва в трудностите.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Leave a Comment
Сподели
Публикувано от
Редакция Нова Вест

Скорошни постове

  • Спонсорирани

Прогнози за интериорния дизайн през 2025 г.: какво да очакваме?

С всяка година интериорният дизайн се променя и развива, като носи нови тенденции и концепции…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Какви документи са необходими за данъчна оценка на имот?

Данъчната оценка на имот е процес, който се изисква при различни сделки или административни процедури,…

преди 1 седмица
  • Спонсорирани

Пантофи за детска градина, които всяко дете ще хареса: най-добрите модели

Пантофите за детска градина са неразделна част от ежедневието на всяко дете. Те не само…

преди 1 месец
  • Любопитно

Съвсем малка е вероятността да бъде открит живот в Млечния път

Възможността да не сме единствените разумни същества във Вселената винаги е интригувала света. Какво ще…

преди 2 месеца
  • Любопитно

Как слънчевата радиация влияе на Земята?

Доколко животът на Земята се влияе от слънчевата радиация? Ново проучване доказа въздействието на електромагнитните…

преди 2 месеца
  • Свят

Ще се прекрати ли системата all inclusive в Турция?

Една от любимите дестинации на българи може би вече няма да е толкова привлекателна. Отново…

преди 2 месеца