Открити са 30 000 близки до Земята астероиди

62

Европейската космическа агенция информира че са открили древен ръкопис от египетския православен манастир „Света Екатерина“ фрагмент от карта на звездното небе, дело на древногръцкия астроном Хипарх Никейски, предаде ТАСС. Манастирът е основан през VI век и е сред най – старите действащи манастири в света.

Известно е че повече от 30 039 близки до Земята астероиди съществуват в нашата Слънчева система. Те обикалят слънцето по път, който се доближава до орбитата на Земята.

„Добрата новина е, че повече от половината от известните днес близки до Земята астероиди са открити през последните шест години, което показва колко много се подобрява нашето астероидно зрение“. „Добрата новина е, че повече от половината от известните днес близки до Земята астероиди са открити през последните шест години, което показва колко много се подобрява нашето астероидно зрение“, каза Ричард Мойсъл, ръководител на планетарната защита на ESA, каза Ричард Мойсъл, ръководител на планетарната защита на ESA. „Добрата новина е, че повече от половината от известните днес близки до Земята астероиди са открити през последните шест години, което показва колко много се подобрява нашето астероидно зрение“, каза Ричард Мойсъл, ръководител на планетарната защита на ESA.

Астероидите, които са близко до Земята не винаги са опасни. В тази категория попадат всички обекти, които се приближават на по-малко от 1,3AU от Земята. 1AU е разстоянието между Слънцето и Земята, което означава, че голяма част от обектите не са опасни. Учените допълват, че най-вероятно броят на астероидите които са близко до планетата Земя не нараства и че общият им брой не се увеличава с времето, а просто наличната техника става все по-добра в откриването им. Повече от половината от „близките до Земята“ астероиди са открити само през последните шест години.

Превод и редакция: Велислава Велева