В доматеното пюре има повече ликопен отколкото в пресните домати: Какво означава това?

176

Ликопенът представлява антиоксидант, съдържащ се в доматите, който служи като мощна превенция на рак на кожата, при слънчево време. Според експерти трябва да се консумира от 5 до 10 милиграма ликопен дневно. В тази статия е описано приблизително колко ликопен се съдържа в килограм пресни домати, в килограм кетчуп и в килограм доматено пюре

Доматите трябва да са колкото се може по-често на трапезата ви, тъй като съдържат полезни вещества, които могат да предотвратят развитието на меланома, пише zdrave.to.

Доматите са богати на антиоксиданта ликопен, който е известен като мощна превенция на рак на кожата. Това е важно при слънчево време.

Според препоръките за нивото на прием на хранителни и биологично активни вещества трябва да се консумират около пет милиграма ликопен на ден, горното допустимо ниво е 10 милиграма.

В зависимост от сорта, съдържанието на ликопен в доматите е от 5 до 50 милиграма на килограм и обикновено корелира с интензитета на червения цвят на плода.

Колкото по-червен е доматът, толкова повече ликопен съдържа. Според диетолозите „изпаряването и печенето” на плодовете води до концентрация на ликопен в крайния продукт.

Така например, ако в пресните домати има до 50 милиграма на килограм, то в кетчупа – вече до 140 милиграма на килограм, а в доматеното пюре – до 1500 милиграма на килограм.

Освен това специалистите напомнят, че доматите са 94% вода, което също се отразява добре на организма в горещо време. Според експертите ликопен има и в гуавата, динята и папаята.

Ракът на кожата е злокачествено новообразувание, което се развива от кожни клетки и съединителна тъкан. Един вид такъв рак е меланомът, който може да се разпространи в други части на тялото. А с помощта на ликопена може да се намали рискът от това коварно заболяване.

По публикацията работи: Пламена Сутева