Децата са най-потърпевши от климатичните промени в световен мащаб

46

Децата се оказват сред най – потърпевшите прослойки от населението при непрестанните климатични промени. Директните последици за детското здраве могат да бъдат крайни при екстремални климатични явления, увеличение на случаите на инфекциозни заболявания, нарастване на болестите, свързани със замърсяването на въздуха.

Около 90 процента от всички деца по света са изложени на замърсяване на въздуха. „Последиците от климатичните промени застрашават един милиард деца и като цяло стандартът на живот на непълнолетните по света не се е подобрил през последното десетилетие, предаде Франс прес“.

Те са най – уязвимата част от обществото, която е податлива на климатичните промени в световен мащаб. Децата поради своята психическа когнитивна и физиологична незрялост са сред най – уязвимите към климатичните промени. В международен аспект ⅔ от предотвратимите случаи на болести поради изменения в околната среда се случват при децата. Бъдещето в свят на климатични промени днес не изглежда с добра перспектива при непрестанните климатични промени, нивото на водите се покачва като температури времето става по – екстремно и рязко променя границите между своите стойности. Променят се предишните параметри на валежите и периодите на суша. Има огромен консенсус относно измененията в климата, влиянието на обществото и екологичните промени, които могат да имат мащабен негативен ефект. „Изменението на климата ще засегне около едни милиард от бъдещите поколения в световен мащаб.“- обявяват от KidsRights – първата и единствена класация, която ежегодно измерва как и дали се спазват правата на децата по света.

Марк Дулаерт, основател и председател на KidsRights, призовава правителствата по света да насочат своите усилия към инвестиране в проекти свързани с децата и тяхното бъдеще за подобряване на планетата: „Тазгодишният доклад е тревожен за настоящите и бъдещите ни поколения деца. Няма значителен напредък в стандарта на живот на децата през последното десетилетие и на всичкото отгоре техният поминък беше сериозно засегнат от пандемията Covid-19.“ Потенциалните връзки между климатичните промени и здравето на децата могат да бъдат групирани в три категории: промени в околната среда – замърсяване на въздуха и промени в интензивността на ултравиолетовата радиация. Това са фактори които имат връзка с климатичните промени промени в климата които често водят до екстремни промени в температурите и екологични промени които имат въздействие в дългосрочен план.

До 286 000 деца на възраст под пет години са починали поради косвените ефекти от различен тип рецесии, свързани с пандемията Covid-19, поради прекъсвания в доставките на храна и лекарства, затваряне на здравни клиники и др.

Докладът за индекса на KidsRights за 2022 г. също заключава, че изменението на климата сигнализира за огромна опастност, тъй като близо половината от всички деца в света (един милиард) са изложени на изключително висок риск да бъдат сериозно засегнати. Повече от едно на всеки шест (400 милиона) деца са изложени на циклони.

Превод и редакция: Велислава Велева