Крум Зарков: Следователите ще кажат кой е най-подходящ за председател на Националната следствена служба

38

У нас идва мисия на Венецианската комисия. За сега е предложен Борислав Сарафов

Следователите да изразят становище за това кой би бил най-подходящ за председател на Националната следствена служба. Това поиска правосъдният министър Крум Зарков.

Засега предложен е Борислав Сарафов.

„Разбрах, че главният прокурор и двама от членовете на прокурорската колегия на ВСС са упражнили правото си на номинация за директор на Националната следствена служба. Такова право има и министърът на правосъдието, но нашият подход ще е друг”, каза Зарков.

„Призоваваме следователите да изразят становище кой би бил най-подходящ. България познава много избори в съдебната власт. Обикновено спорни. Следващите 2 седмици следователите да кажат коя е тяхната номинация”, заяви правосъдният министър.

Той обясни, че следващите 2 дни у нас ще има мисия на Венецианската комисия.

„С прокуратурата и ВСС ще обсъждаме опции за разследване на Гешев. Ще обсъдим и Закона за съдебната власт в частта етичната част за Инспектората”, каза Зарков.

Няма да се поколебаем да си изпълним правомощията. Но следващитец2 седмици прокурорската колегия има опции магистратите да си кажат

Предложенията на Надежда Йорданова за разследване на главния прокурор и отказите това да се направи ще се обсъждат с Венецианската комисия, която ще има срещи и с Иван Гешев и заместниците му.

По публикацията работи: Станислава Гавазова