Енергийната криза в Европа: Паметници остават неосветени през нощта, банки гасят светлините

56

Страни от Европа се опитват да намалят потреблението си, на фона на безпрецедентната енергийна криза. Ето някои от спешните мерки, които се налагат в Европа

Безпрецедентната енергийна криза в Европа вероятно ще ескалира с падането на температурите през зимата, така че властите искат да накарат хората и бизнесите да спестят възможно най-много. Прилагат се или се обмислят спешни мерки, включително тавани на цените за внос на руски газ, някои нови данъци върху енергийните компании и задължителни съкращения на потреблението за големи индустриални потребители, пише Quartz.

Някои компании и правителства също налагат и друга нестандартна стъпка: изключване на светлините, когато не се използват.

В Берлин най-малко 200 паметника и обществени сгради вече не са осветени през нощта. Някои вериги супермаркети изключват светлините, които няма да нарушат работата, и намаляват работното си време.

Deutsche Bank и други финансови институции изключват вътрешното и външното осветление след работно време. От банката очаква мерки да спестят електроенергия, равняваща се на изключване на 49 000 електрически крушки за един час, съобщава Money.bg.

Енергийната криза принуждава бизнеси и институции да отчетат колко енергия и средства се губят и колко са генерираните въглеродни емисии с ненужно осветление. Това по принцип е навик на по-бедните страни, където хората и компаниите следят внимателно сметките за електроенергия, пише Bulgaria ON AIR.

Сега обаче богатите страни, които са свикнали да оставят осветени офисите и уличните лампи работещи цяла нощ, трябва да помислят по въпроса.

По публикацията работи: Пламена Сутева