Днес теглят образците на машините за гласуване

blank
Кадър: YouTube

Образците за машините, които ще служат за гласуване на предстоящите на 2 октомври избори, ще бъдат изтеглени днес. След това, през следващите няколко дни, тези устройства ще преминат в етап на удостоверяване

В Министерство на електронното управление днес, за първи път чрез жребий с генератор на случаен принцип, ще бъдат изтеглени образците на машините за гласуване, които ще се ползват в процедурата на удостоверяване, пишат БГНЕС. 

В следващите дни техническите устройства ще преминат етап на удостоверяване, така че да се установи тяхната техническа годност и съответствието с утвърдения според закона софтуер и хардуер.

Генератор на случайни числа гарантира, че изборът на образците, които ще преминат през удостоверяване е напълно случаен, а вероятността да се избере дадено устройство е същата, като тази да се избере всяко друго. Проверката, оценяването и удостоверяването на машините за гласуване ще се осъществи по стъпките на вече преминалата през обществено обсъждане и одобрена Методика за удостоверяване на машините за гласуване съгл. чл. 213 ал. 2 от Изборния кодекс, обясняват от МЕУ.

Централната избирателна комисия ще предостави декларация за съответствие от изпълнителя на всички машини с избраните образци, които ще преминат през процеса на удостоверяване.

По публикацията работи: Силвана Димитрова