Министър Карамфилова: ТЕЦ „Марица 3″ продължава да не работи(ВИДЕО)

41

В Димитровград бяха отчетени превишавания на серния диоксид. Срещу България в момента има две наказателни процедури за качеството на атмосферния въздух – едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата с фини прахови частици

ТЕЦ „Марица 3″ продължава да не работи. В момента се работи по намаляване на мощностите. Това заяви по време на брифинг в ефира на Нова служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова по повод замърсяването на въздуха в Димитровград. Припомняме, че заради превишавания на серния диоксид в пъти над нормите ТЕЦ „Марица 3″ временно спря работа.

Срещу България в момента има две наказателни процедури за качеството на атмосферния въздух – едната е свързана с нарушаване на нормите на серен диоксид, а другата с фини прахови частици, уточни Карамфилова. В тази връзка в момента Министерството на околната среда се готви и предоставя нужната информация на Европейската комисия.

„Повод за днешния брифинг са установените в събота високи превишения на нормите на серен диоксид. В ранния преди обяд бяха регистрирани три превишения на алармените прагове, което доведе до необходимостта от обявяване и вдигане на населението с оглед защита на тяхното здраве. Моментът е критичен“, посочи Карамфилова.

„Финансовите санкции, които се очакват, са в изключително големи размери. Има вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в маришкия басейн“, каза още министърът на околната среда и водите.

По публикацията работи: Станислава Гавазова