Зеленски: От 2021 г. знаех, че Путин ще ни нападне. Не казах на народа, за да няма паника

423

Това обяви президентът на Украйна пред „Вашингтон Пост“. Мнението на украинския лидер е, че ключът към добрата защита на страната му, е украинските граждани да останат на територията й, а това нямало как да се случи, ако те са знаели предварително, че наближава война

Още от есента на 2021 година САЩ са предупреждавали Украйна, че президентът Путин готви инвазия в страната. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски пред „Вашингтон Пост“. Зеленски обясни още, че не е разпоредил открита подготовка за война, защото е искал да избегне паниката. По негови думи целта е била да се предотврати икономически крах и масова емиграция.

Украинският лидер каза, че ако се беше обърнал към народа си и беше казал да се снабдят с пари и провизии, то тогава е щял да губи по седем милиарда долара всеки месец от миналия октомври насам.

Президентът на Украйна защитава действията си със следните думи: „Като цяло вътрешното ни усещане беше правилно: ако посеем хаос сред народа преди нахлуването, руснаците ще ни изядат. Защото в ситуацията на хаос хората бягат от страната“.

Според него ключът към защитата на страната е украинците да останат на територията ѝ, пише DW.

Критиците обвиняват Володимир Зеленски в това, че въпреки предупрежденията не е подготвил по-добре Украйна за инвазията.

„Вашингтон пост“ проследява как през есента на 2021 г. ръководството на американския президент Джо Байдън е стигнало до извода, че Русия със сигурност ще нападне съседната страна. Констатациите се основават на сателитни снимки, прихванати съобщения и информатори. След това разузнавателната информация постепенно е била споделена със съюзниците, Украйна и обществеността.

По публикацията работи: Пламена Сутева