Последните две-три години наблюдаваме псевдоизбори. Избирателите са изправени пред невъзможен избор

49

Темата коментират професор Росен Стоянов и психиатърът д-р Владимир Бостанджиев

Кризата между президента Румен Радев и БСП се задълбочава. Още в първия ден на новия служебен кабинет от левицата обявиха, че той е форма на реваншизъм, а Корнелия Нинова заяви, че президентът два пъти е употребил и предавал социалистите.

„Тези изречения не са случайно изпуснати, надявам се. От една страна би трябвало да бъдат много мислени в екипите на въпросните политици, защото те дават една крайна оценка, която става част от общото политическо говорене. Друг е въпросът дали тези, които съветват политиците са достатъчно професионално подготвени и с ръка на пулса на обществото, че да могат да създават такъв тип обобщаващи епитети, които да са на място. Моята оценка е, че все повече вървим към едно абсурдно състояние на взаимоотношенията чрез извращаване на езика“, коментира в ефира на Bulgaria on air.

„В своя живот хората вземат решения за това, което разбират на базата на фактите, които имат. Но когато няма факти, когато сме принудени да наблюдаваме нещо отстрани, ние често изпадаме в обяснения. Започваме да гадаем кое е вярното. Наблюдаваме политически контраст в риториката. Последните две-три години наблюдаваме псевдоизбори, не става въпрос за реални избори и решения“, обясни психиатърът д-р Владимир Бостанджиев.

Проф. Стоянов изтъкна, че след тоталната загуба на доверие в институциите, сме на прага да загубим доверие в конкретните наши представители. Според него подобен род говорене в публичното пространство отблъсква наблюдаващите процесите и делигитимира властта. Бостанджиев посочи, че въпреки че са псевдоизбори, ти си принуден да дадеш своя глас, но ниската избирателна активност е спонтанна реакция на объркаността.

„Ние осъзнаваме, че изборът ни е почти невъзможен, но трябва да го направим. Тази обърканост е може би желана от някой от гледна точка политическия маркетинг, за да гласуват само твърдите ядра. Колкото по-ниска избирателна активност, толкова по-добре за големите стари играчи. Да не отидеш да гласуваш, също е избор“, каза проф. Стоянов пред Bulgaria ON AIR.

Психиатърът обърна внимание, че щом има много обяснения, театърът е фалшив. Той иска да чуе разговори за реални житейски проблеми, които и дете разбира. По думите му на този фалшив театър политическата сцена истинските мотиви са неизвестни и съмненията на избирателите са огромни.

„В момента, в който на политическия терен се появяват хора, които казват, че няма идеологии, те говорят за това, че няма вярвания, традиции, ценности. Това е най-голямата разруха. В следствие на това ще се появи ожесточаването на битката за нашите гласове, но не сблъсък на алтернатива и статукво на базата на някакви аргументи и решения, а само с влизане в обяснителен режим“, заяви проф. Стоянов.

По публикацията работи: Станислава Гавазова