Министър Демерджиев инспектира българо-турската граница: Засега няма никакви основания за притеснение (ВИДЕО)

117

Това заяви вътрешният служебен министър Иван Демерджиев, след направената инспекция на българо-турската граница в зоната на отговорност на Гранична полиция Елхово. Целта на посещението му е запознаване с организацията на работа, динамиката на миграционните процеси и оперативната обстановка

Според последния отчет на Гранична полиция 98% от нелегалния мигрантски поток преминава през българо-турската граница. Демерджиев посети границата, за да се запознае на място със ситуацията. Той е разгледал и граничните съоръжения.

Министър Дерменджиев заяви, че за същия период на миналата година миграционният натиск се е увеличил близо 6 пъти, а съпоставен с миналия месец – около 24%.

„Запознахме се със ситуацията и проблемите. Засега няма никакви основания за притеснение. Наличните сили се справят. Има комадировани от около 860 човека от вътрешната част на страната полицейски сили, които подпомагат гранична полиция. Внимателно, ежедневно следим картината и ако има съществена промяна сме готови да реагираме, така че да обезпечим сигурност на границата с допълнителни сили и промяна в организацията“, заяви той.

Над 60 000 опита е имало да бъде преодоляна границата за първите седем месеца на годината. Това са предимно хора от Сирия и Близкия Изток.

Към днешна дата не се налагат допълнителни части, но ако има промяна, ще реагираме незабавно, каза той.

Дерменджиев ще отговаря за предсрочния вот. Той заяви, че са влезли в комуникация с ЦИК и предстоят срещи в началото на следващата седмица.