Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари у нас. 98% от дините, които се продават в София, са гръцки

231

Това коментира производител. „30-40% от динената продукция на моите колеги остана на полето. Основният проблем е безконтролният внос“, допълни той

Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. На какви цени се изкупуват българските дини и какви са притесненията на родните производители?

30-40% от динената продукция на моите колеги остана на полето. Основният проблем е безконтролният внос. Българското производство в момента се продава на по-ниски цени от гръцкото, но пак не се купува, необяснимо е. Дините се продават по 10-15 стотинки и при нас вече свършват. Това заяви производителят от района на Любимец Янко Янев в ефира на „България сутрин“.

По думите му субсидиите за производство на диня, които се получават в България, трябва да бъдат разделени както при доматите, които биват подпомагани отделно за полско и оранжерийно производство.

„Дините се гледат с капково напояване. Те се сеят през април под тунели. При нас разходът е около 1000 лева на декар. За нас отпусканата субсидия от 50 лева на декар не е никаква помощ“, категоричен бе той.

Според Янев държавата трябва да изпълни своята роля и да контролира вноса.

„България не може да спре вноса от Гърция, тъй като се намира в ЕС, но си има механизми, с които да се въведе контрол. Аз например не мога да отида да продавам в Гърция“, категоричен бе той.

Янев подчерта, че повечето земеделски производители у нас са нелегални – избягват да се регистрират, тъй като не желаят да плащат данъци.

„Догодина може би няма да се занимавам с това нещо, няма смисъл. Не е нормално да вложиш 100 000 лева и да изкараш 90 000 лева“, смята той.

Производителят обобщи, че липсва помощ от държавата.

„Нито една верига не дойда да вземе дини от Любимец. В София не се продават български дини – 98% са гръцки“, заключи Янев.

По публикацията работи: Станислава Гавазова