САЩ: Искаме да се върнем на масата на преговорите и да започнем диалог с Русия

3651

Това обяви публично зам.-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност г-жа Бони Дженкинс. САЩ изявява желание да започне преговори за замяна на Договора СТАРТ

Съединените щати биха искали да започнат преговори с Русия за замяна на Договора СТАРТ, който изтича през 2026 г., но няма конкретен график за възобновяване на диалога в тази област. Това заяви на брифинг зам.-държавният секретар на САЩ по контрола на въоръженията и международната сигурност г-жа Бони Дженкинс, пише БГНЕС.

„Постигнахме напредък. Двете големи ядрени сили намалиха ядрените си арсенали. Това е работа, която вършим от няколко години“, каза тя. „Надяваме се да получим ново споразумение. Новият договор СТАРТ изтича през 2026 г. Искаме да се върнем на масата на преговорите и да започнем диалог с Русия. „Веднага щом те [Русия] действат добросъвестно…, ние нямаме конкретни срокове кога това ще се случи. Но това са параметрите, които обмисляме. Но нямаме нищо допълнително по този въпрос “, каза Дженкинс. „Имаме желание, визия, но трябва да се справим и с настоящата среда за сигурност. Трябва да продължим да работим върху това в този процес“, добави високопоставената служителка.

В понеделник президентът на САЩ Джо Байдън разпространи изявление по повод откриването в Ню Йорк на Конференцията на ООН за неразпространение на ядрени оръжия в ООН. По-специално той отбелязва, че САЩ са готови да обсъдят с Русия нова система за контрол на въоръженията, която да замени СТАРТ-3.

По публикацията работи: Пламена Сутева