Гутериш: Енергийните фирми трупат рекордни печалби на гърба на най-бедните хора

96

Това посочи генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, призовавайки всички правителства да обложат тези печалби, като наложат на енергийните компании специални данъци.  Той посочи, че най-големите енергийни компании през първото тримесечие на 2022 година са генерирали близо 100 милиарда долара заради енергийната криза

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова петролните и газовите компании да бъдат обложени със специални данъци. Изявлението му идва в момент, когато нарастващите цени на енергията, предизвикани от войната в Украйна, тласкат печалбите на индустрията до нови върхове. Всичко това става докато домакинствата се борят с постоянно увеличаващите се сметки, подчертава генералният секретар на ООН, предаде Нова телевизия.

„Неморално е петролните и газови компании да правят рекордни печалби от тази енергийна криза на гърба на най-бедните хора и общности и на огромна цена за климата. Общите печалби на най-големите енергийни компании през първото тримесечие на тази година са близо 100 милиарда долара“, посочи Гутериш.

„Призовавам всички правителства да обложат тези прекомерни печалби и да използват средствата, за да подкрепят най-уязвимите хора в тези трудни времена. И призовавам хората навсякъде да изпратят ясно послание към индустрията за изкопаеми горива и техните финансисти, че тази гротескна алчност наказва най-бедните и уязвими хора, като същевременно унищожава нашия единствен общ дом – планетата”, призова Гутериш.

По публикацията работи: Пламена Сутева